Tips voor een goeie slaaphouding

Geplaatst op:

Wist je dat een slechte slaaphouding kan leiden tot klachten zoals lage rugpijn en nekpijn? 

Het grootste deel van de Belgen slaapt op zijn zij, een vijfde is een rugslaper en een minderheid zegt een buikslaper te zijn.

Maar wat is nu de beste slaaphouding?

Dat is de zijlig of de ruglig. En wees gerust, gedurende de nacht verander je
geregeld van slaaphouding, zelfs al denk je dat je de hele nacht op hetzelfde plekje hebt gelegen!

Waarom enkel zijlig en ruglig?

Wel, enkel in die houdingen is een correcte, natuurlijke  positie van de ruggengraat mogelijk.
Dit zorgt ervoor dat je lichaam optimaal kan herstellen.

 

Zijslaper

De meeste mensen liggen het gemakkelijkste op hun zij. Dat is de meest natuurlijke positie. Je ruggenwervels vormen – mits je over een goed aangepaste matras en bedbodem beschikt – een mooie, horizontale lijn. Bovendien is de kans op snurken kleiner wanneer je op je zij slaapt.

Ben je zwanger? Let er dan zeker op dat je op je linkerzij slaapt, en niet op je rechterzij. Langs je rechterzij lopen immers belangrijke zenuwen en bloedtoevoer naar belangrijke organen.

Rugslaper

Als je op je rug slaapt, wordt je lichaam vrij goed ondersteund. Je gewicht wordt namelijk verspreid over de grootst mogelijke oppervlakte van de matras. Nadelen? Je kan een tekort aan steun ondervinden ter hoogte van je onderrug. Een tweede nadeel is dat je sneller gaat snurken. Als je op je rug ligt, zakt je tong namelijk naar achteren en sluit ze gedeeltelijk de luchtpijp af. Resultaat? Je snurkt.

Ideaal is om geregeld af te wisselen tussen rug- en zijlig. Dat neemt niet alleen de druk op bepaalde lichaamsdelen of organen weg, maar komt ook de bloeddoorstroming ten goede.

buikslaper

Hoewel buiklig heerlijk geborgen aanvoelt, is het de meest belastende en ongezonde slaaphouding. Buikslapen zorgt voor een zeer onnatuurlijke houding van de ruggengraat. Je ligt “als een banaan” waardoor je onderrug de hele tijd onder druk staat en op de koop toe ligt je nek gedraaid. Een onnatuurlijke, verkrampte positie die gegarandeerd pijn oplevert. Buikslapen kan je trouwens afleren. Met een worstkussen of “sleepmate” voorkom je dat je ’s nachts op je buik rolt.

Het belang van een goeie bedbodem en matras

Heb je een gezonde slaaphouding? Dat garandeert nog niet dat je wakker wordt zonder klachten. Als een matras en bedbodem niet bij jouw lichaam passen, heeft een goede lighouding geen enkele zin. Je lichaam heeft een correcte ondersteuning nodig om optimaal te herstellen van wat je activiteiten overdag.

Infographic-vlak

De correcte ondersteuning

Slechts weinig mensen liggen correct ondersteund. Ter hoogte van je schouders en heupen moet je lichaam de nodige ruimte krijgen om de tegendruk vanuit de matras te minimaliseren en ervoor te zorgen dat je ruggengraat recht blijft. Je hoofd, lenden en benen hebben dan net weer extra ondersteuning nodig. Ook tussen je schouder- en lendenzone registreren we subtiele variaties. Een goed bed biedt jouw lichaam overal de perfecte ondersteuning.

Ergosleep bedbodems kunnen worden ingesteld volgens jouw lichaamsprofiel.